Hvad holder fødselsdagsballoner oppe i luften?

Contents

Hvorfor svæver balloner? Webmaster CAGE
Børn - Underholdning - Sjove fakta

Se denne video for at finde ud af det, eller læs vores forklaring nedenfor!

Helium er mindre tæt end luft

Balloner, der svæver, er typisk fyldt med heliumgas, som er mindre tæt end den gas, der er i vores luft. Det betyder, at en heliumballon på størrelse med en ballon vejer mindre end en luftballon på størrelse med en ballon. Forskellen i densitet er nøglen til ballonens flydeevne.

Læs også: fødselsdag dekorationer

At flyde i luft er ligesom at flyde i vand

Hvis du lægger en tom vandflaske på bunden af en swimmingpool, vil den flyde op til toppen - ligesom en ballon flyder i luft. Og faktisk er det samme videnskabelige princip, der er ansvarlig for, at begge genstande flyder. 

Princippet om opdrift

Hvis du lægger din hånd i en skål med vand, hvad sker der så med vandstanden? Det stiger - for at nedsænke din hånd skal du løfte det vand, som din hånd skubber væk, op. Det samme gælder for alt, der er nedsænket i væske, og for alt, der er nedsænket i luft. Det kræver kraft at skubbe ting af vejen, og når det drejer sig om at flyde, er denne kraft blot genstandens vægt. Så fordi en ballon vejer mindre end luften omkring den, bliver den ikke trukket hårdt nok nedad til at skubbe luften af vejen. Det betyder, at ballonen i stedet bliver skubbet opad! En måde, som kan være nyttig at tænke på, er at forestille sig, at luften synker under ballonen, ligesom honning synker under vand.